maandag 29 augustus 2011

Chemische ingrediënten#1


Weten we wel wat er in onze producten zit? Nee dat weten we vaak niet. En weet je hoe dat komt? Door die namen. Op elk product moet een ingrediënten lijst staan, zo ook op cosmetica producten.


Wat betekenen die namen nou van de ingrediënten, en hoe schadelijk zijn ze eigenlijk voor ons?Vandaag ga ik ingrediënten behandelen die in de creme zitten van embryolisse. Na mijn workshop bij nutrimetics heb ik me hier meer in verdiept. Hierdoor ontdekte ik hoe slecht de ingrediënten waren van bijv. de Embryolisse creme, vaseline en andere producten. In dit artikel behandel ik eerst alle ingrediënten die in de crème van Embryolisse zit, en daarna minerale oliën. In een opvolgend artikel vertel ik over de lippenbalsem verslaving en nog meer slechte/schadelijke ingrediënten die ik heb ontdekt in mijn spullen.

De ingrediënten van de Embryolisse creme waar ik al eerder over schreef op volgorde. Wat als eerste staat zit er het meeste in, onderaan het minst. De rode dingen zijn negatief en dus slecht voor je of het klinkt in elk geval niet goed. Oranje heb ik zo mijn twijvels over en groen is gewoon goed.

Aqua is  gedistilleerd  water. (waaruit door alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen)

PARAFFINUM LIQUIDUM is een vloeibare vorm van paraffine. Hier staat meer informatie over later in deze blogpost.
STEARIC ACID en GLYCERYL STEARATE worden gebruikt om een parelwit effect in shampoo, zeep en andere cosmetische producten te produceren. Ze zijn toegevoegd aan het product in gesmolten vorm en toegestaan om te kristalliseren onder gecontroleerde omstandigheden samen met ethyleenglycol en glycol Distearaat. Dit zorgt er dus bij deze creme vooral voor dat parelmoerige kleurtje van de creme.
TRIETHANOLAMINE(TEA). TEA is brandbaar; inademing of inslikken kan leiden tot irritatie van mond en keel en tot misselijkheid. Contact met de huid kan ook leiden tot irritatie (roodheid). Dit zit ook in cosmetische en hygiënische producten zoals huidcrèmes en -lotions (waar het ook omwille van de geur wordt toegepast).
CERA ALBA. Met PEG-8 is bijenwas  en kan de formuleerder heldere vloeistof lotions maken met verbeterde emollience en smeerbaarheid. Wanneer je het gebruikt op een hoger niveau (maximaal 10%), creëert. PEG-8 bijenwas geeft crèmes en lotions met een rijke textuur en glanzende verschijning.
CETYL PALMITATE. Cetyl palmitaat is de ester afgeleid van palmitinezuur en hexadecanol. Het is het primaire bestanddeel van walschot, de was gevonden in de schedel van potvissen; stony koralen, die de koraalriffen bouwen, geëvolueerd met grote hoeveelheden cetyl palmitaat wax in hun weefsels. Een stof uit de schedel van een potvis dus, klinkt niet zo fijn.
BUTYROSPERMUM PARKII. (onderdeel van shea boter) De shea vrucht bestaat uit een dunne, voedzame pulp, wat een relatief grote, olie-rijke zaadkern waaruit shea boter is gewonnen omringt. In het westen wordt shea boter meestal gebruikt voor cosmetica. In heel Afrika wordt het voor voedsel en geneeskrachtige doeleinden gebruikt, en is het een belangrijke bron van vet in de voeding.

STEARETH-10. In cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging wordt Steareth gebruikt in de formulering van persoonlijke hygiëne producten en deodorant, evenals in zonneproducten, geur, huid, ogen en haar producten.

POLYACRYLAMIDE  is een acrylaatpolymeer dat bestaat uit dwarsverbonden acrylamide monomeren. Dit monomeer is een zenuwgif. Polyacrylamide is niet giftig, maar er kunnen resten ongepolymeriseerde acrylamide aanwezig zijn in het polymeer. Polyacrylamide is sterk waterabsorberend en vormt daarbij een zachte gel. het is ook verdikkingsmiddel. Dat er resten van dat nonomeer in kunnen zitten vind ik geen fijn idee en dat het sterk waterabsorberend is lijkt me zo raar voor een vocht in brengende creme, of niet?

 C13-14 ISOPARAFFIN is een mengsel van koolwaterstoffen (minerale oliën) afgeleid van aardolie (afvalstoffen), en wordt gebruikt in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging in de eerste plaats als een verzachtend middel, en ook beschouwd als een verdikkingsmiddel of geleermiddel ingrediënt .

LAURETH-7 is een synthetische stof die is verkregen door de uitgebreide chemische wijziging van laurinezuur, een natuurlijke vetzuur en oxiraan, volgens cosmetica ontmaskerd. Laureth-7 wordt gebruikt als een emulgator en oppervlakteactieve stof (dus niet door de hele huid) in de formulering van een verscheidenheid van bad, oog, gezicht, haar, zuivering en zonnebrandcrème producten, evenals cuticula weekmakers, deodorant en hydraterende producten.
, Soja-eiwit is eiwit geïsoleerd uit de sojaboon. Het is gemaakt van geschild, ontvet sojameel. Geschilde en ontvette sojabonen worden verwerkt in drie soorten van eiwitrijke commerciële producten: soja meel, concentraten en isolaten. Soja-eiwit wordt gebruikt voor het emulgeren en texturiseren. Specifieke toepassingen zijn lijmen, asfalt, harsen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, inkt, leer, verf, papier coatings, pesticiden/fungiciden, kunststoffen, polyesters en textielvezels.
Raar om iets in je creme te hebben wat ook in kunststoffen en verf word verwerkt of niet?

PROPYLENE GLYCOL, Het commerciële product is een racemisch mengsel. Zuiver optische isomeren kunnen worden verkregen door hydratatie van optisch zuiver propyleenoxide. De acute orale toxiciteit van propyleen glycol is zeer laag, en grote hoeveelheden zijn verplicht tot waarneembare gezondheidsschade veroorzaken bij de mens. PROPYLENE GLYCOL(STEARIC) wordt gebruikt in crèmes, shampoos en make-up en ontvet en droogt de huid sterk uit. Deze "vochtinbrengers" zijn vaak vocht vasthouders die vocht uit de diepere huidcellen halen i.p.v. inbrengen. Deze stof beschadigt het DNA van de cel en is een stof die ook in koelvloeistof wordt gebruikt. Het schijnt dat je binnen drie minuten je moet hebben ingesmeerd met bodylotion, als je echt dat vocht wilt vasthouden.
HYDROLYSAAT SOY PROTEIN







ALOE BARBADENSIS is aloë vera. Hier heb ik een uitgebreid artikel over geschreven.


1,2-HEXANEDIOL, Irriterend voor de ogen, de ademhalingswegen en de huid.. Diolen bijdragen tot hoog water oplosbaarheid, hygroscopiciteit en reactiviteit met veel organische stoffen, op meestal lineaire en alifatische koolstofketen. Alcoholen zijn zeer zwakke zuren als ze H + in de hydroxylgroep verliezen. Alcoholen ondergaat uitdroging reactie waardoor de eliminatie van water molecuul (vervangen door een pi-binding tussen twee aangrenzende koolstofatomen aan formulier alkenen onder verwarming in de aanwezigheid van sterke zuren zoals zoutzuur zuur of fosforzuur).


CAPRYLYL GLYCOL. Moisturizer met C8-koolstofstaart, die zijn vochtvasthoudende eigenschappen dankt aan de twee Hydroxygroepen (-OH). Onder speciale omstandigheden heeft Caprylyl Glycol ook een conserverende werking, waardoor er zeer milde producten mee vervaardigd kunnen worden, die ook nog eens werken tegen huidproblemen waar micro-organismen bij betrokken zijn, zoals acne (huidverzorgingsproducten) en roos (shampoos).


TROPOLONE  is antibacteriël. Twee methoden voor de synthese van tropolone zijn door Bromering van 1,2-cycloheptanedione met N-bromosuccinimide gevolgd door dehydrohalogenering bij hoge temperaturen en door acyloin condensatie van de ethyl ester Pimelinezuur zuur, de acyloin opnieuw gevolgd door oxidatie van broom. Hier snap ik niet zo veel van maar dehydro klinkt niet goed.


PARFUM Bestaat vooral uit alcohol( minimaal 60%) hier zitten natuurlijk ook geurbestandelen in. daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen. Alcohol droogd uit.


COS.Carbonylsulfide is een anorganische koolstofverbinding, met als brutoformule COS. Het is een kleurloos gas met de onprettige geur van rotte eieren. Het is een lineaire molecule die bestaat uit een carbonylgroep, waarbij het koolstofatoom via een dubbele binding is verbonden met een zwavelatoom(zwavel=gele, licht ontvlambare brokkelige delfstof). Carbonylsulfide kan worden beschouwd als een hybride verbinding van koolstofdioxide en koolstofdisulfide. Bij verbranding kunnen koolmonoxide en zwaveldioxide vrijkomen. Klinkt niet echt goed?
Zo, dat waren de ingrediënten van de Embryollise cream. Best interessant toch? (en schokkend)
Nu wil ik het over minerale ingrediënten hebben! Minerale olie of aardolie zorgt ervoor dat onze huid niet meer kan ademen, maar dat is heel belangrijk voor het ontgiften van ons lichaam. Dat gebeurt namelijk voor een kwart door onze huid.
Deze stoffen zijn schadelijk, ze worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine industrie. Ze verstikken je poriën, er kan geen zuurstof meer bij je huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd. (het ‘occlusion effect’).  Hierdoor ontstaat er kans op acne, kloofjes, rimpels en vroegtijdige veroudering van je huid omdat het de huidfunctie en celontwikkeling vertraagt. Daarnaast wordt er ook gesproken over paraffineverslaving. Op het moment dat je stopt met het gebruik van producten waarvan paraffine het hoofdbestanddeel is, maakt je huid zelf geen huidvetten meer aan en gaat je huid droog en onprettig aanvoelen. Om van paraffineverslaving af te komen moet de huid herstellen (minstens een maand!) en wennen aan een natuurlijke verzorging.


Dit zijn ingrediënten die je beter in je verzorgingsproducten kunt mijden:
Mineral oil (Minerale olie) : zie stukje hierboven
Paraffine/Vaseline:  zie stukje hier boven
Petrolatum :  een vloeibaare vorm van paraffine/vaseline
Micro Wax:
Microkristallijne wassen zijn een soort was geproduceerd door de-oiling petrolatum, als onderdeel van het raffinageproces aardolie. In tegenstelling tot de meer bekende paraffine waarin meestal onvertakte alkanen in zitten, bevat microkristallijne was een hoger percentage van solvent (vertakt) koolwaterstoffen en nafteenzuur koolwaterstoffenOzokerit: micro was of paraffine

Ceresin: stoffen van minerale oorsprong
Cera microcristallina: hetzelfde als microwax
Eucerit Microcrystalline wax: mix van natuurlijke en minerale oliën
Paraffinum-liquidum: vloeibare paraffine
Parrafinum-subliquidum: olievormige paraffine
PVP/VA copolymeer:
Een aardolie-afgeleide chemisch product, gebruikt in haarlak, wave sets en andere cosmetica. Het kan giftig worden beschouwd, aangezien deeltjes aan andere lichamen in de longen van gevoelige personen kunnen bijdragen.
Acetone (Aceton): Aceton is een vluchtige en brandbare vloeistof. Alhoewel aceton licht irriterend is, is huidcontact minder erg dan bij vele andere oplosmiddelen. Door zowel zijn oplossend vermogen voor organische stoffen als zijn oplosbaarheid in water, is aceton wel in staat door de huidbarrière (vet) te dringen. Eventueel op de huid aanwezige stoffen kunnen dan ook, opgelost in aceton, het lichaam binnendringen. Word veel in nagellak removers gebruikt.
Propyl alchol/ Propanol: Het doel van deze chemische stof is microbiële gezwellen remmen en de houdbaarheid verlengen. Er zijn allergische en giftige effecten bekend, en er word vermoed dat het ook slecht is voor de hormonen.
Isopropanol/Isopropyl alcohol : Isopropanol is afgeleid van aardolie en wordt gebruikt in antivries . Het wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de huid en is tweemaal zo giftig als ethanol.
peroleum/petrolatum: sluit de poriën nog erger dan minerale olie
Eucerit/Eucerine: Dit is een mix van 5% natuurlijke en 95% minerale olie!
Een aantal van deze stoffen staat op de nominatie om door de EU te worden verboden.
Let wel; uit deze en commerciële overwegingen laten fabrikanten deze benamingen soms gewoon weg op de verpakking. Dit is uiteraard tegen de wet echter de pakkans is klein.
Baby olie is eigenlijk gewoon pure minerale olie maar dan met parfum, en parfum kan ook al tot allergische reacties leiden. Neem bijv. Zwitsal, dit is echt het laatste wat ik zou gebruiken.

Nu ik dit weet kan ik eigenlijk bijna geen verzorgings producten kopen, lijkt het. In 90% van de spullen die je bij de drogisterij vind zit dit wel in. (niet allemaal natuurlijk) Maar ik ga nu in elk geval alleen nog dingen gebruiken waarvan ik WEET wat het is en dat het GOED voor mijn huid is! Niet meer veel geld uitgeven aan dure crèmes maar terug naar de basic pure natuur producten!

Over een kleine twee weken zal er dus een artikel online komen waarin ik vertel over zo’n typische paraffine verslaving en vertel ik over nog meer slechte ingrediënten (buiten minerale oliën om).

Wat vinden jullie er van dat er eigenlijk zoveel troep zit in die producten?

See you! Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen