dinsdag 9 augustus 2011

Houdbaarheid van producten

Vroeger vroeg ik me altijd af waar dit icoontje voor was, inmiddels weet ik het. Het gaat over de houdbaarheid van het (cosmetica) product! Ook dit soort producten hebben op een gegeven moment wel weer hun einde genaderd.

Het icoontje van een potje met een getal er in heb je misschien wel eens zien staan. Het potje staat natuurlijk symbool voor het product, ook al lijkt het er meestal niet op. Het getal geeft het aantal maanden aan dat het houdbaar is.

                                 

Maar als je een product net hebt gekocht gaan die maanden nog niet meteen in! De maanden beginnen pas te lopen als jij het product geopend hebt. Dan kan er vuil in komen, bijv. door je handen die door de pot heen gaan, stofjes door de lucht als de deksel er lang af is en zo begint het product eigenlijk vanaf dat moment met "afbreken". Maar sommige producten, zijn korter houdbaar als dat er staat aangegeven en bij andere producten staat het er niet eens op.
Hoe kun je het dan wel weten? We kijken per soort product hoe je daar achter komt.

Mascara, op mascara staat meestal een icoontje met een 6. Maar er word aangeraden om je mascara om de 3 maanden te vervangen. Ik denk dat de meeste van jullie dit niet doen. Maar geloof me het is heel belangrijk! Bij mascara heb je het probleem dat je je mascara borsteltje er uit haalt, gebruikt en het weer terug stopt in de verpakking. Dit is minder hygiënisch.

 Een lipgloss in een knijp tubetje heeft dit bijv. niet. De lipgloss gaat er direct uit en er komt niets meer terug in het tubetje. Bij mascara dus wel, je borsteltje word telkens weer terug gestopt. Na een poos zitten er ongelofelijk veel bacteriën op zo'n borsteltje! Dat is de eerste reden, waarom hij dus al redelijk snel vervangen moet worden. De bacteriën zitten zowel aan het borsteltje als in de mascara. Mijn vriend beweerde dat als je van iemand anders mascara op doet, je een oogontsteking kan krijgen. Hij had dat ergens gehoord, maar ik geloofde er eigenlijk niet zo veel van. Ik deed het dus toch met als gevolg dat ik de hele weg naar huis met 1 oog dicht moest fietsen! Door het geprik ging ik tranen en dus ook de mascara weg, ik had dus niet meteen een echt ontstoken oog, maar dit was ook zeker niet goed! Waarschijnlijk was die mascara ook al langer dan 3 maanden door dezelfde persoon gebruikt. De tweede reden is dat mascara uitdroogt, zodra er lucht bij komt (wanneer je hem dus voor het eerst opendraait) gaat hij langzaam uitdrogen. Ik denk dat hoe vaker je hem gebruikt hoe sneller hij uitdroogt. Als jij je mascara 1x in de week gebruikt zal hij na 3 maanden dus beter zijn dan een mascara die 2x per dag word gebruikt (3 maanden lang).

De blauwe mascara  is uitgedroogd
Lipgloss heb je dus in knijptubetjes, maar ook met een kwastje. Die laatste zijn minder lang houdbaar, omdat je daar dus ook bacteriën sneller binnen krijg in het tubetje.

Een knijptubetje is dus langer houdbaar. Over het algemeen zijn liglossen lang houdbaar, ongeveer 24 maanden. Maar lipgloss kan ook eerder niet meer goed zijn, bijv. doordat hij heel lang (dagen lang) in de felle zon ligt. Stoffen van een lipgloss kunnen splitsen, zie deze foto:
Verschillende kleuren

  
In het midden een andere kleur als daarbuiten als je de lipgloss uit het tubetje knijpt

                                       
Ook kan het zijn dat ze niet meer lekker ruiken, mijn lipsmacker lipgloss ruikt nog heerlijk, maar hij is hoe dan ook gewoon niet goed meer. Hij was eerst vel roze:
                                 

Poeders (blush, bronzer, highlither ook) zijn over het algemeen heel lang houdbaar, sommige beweren dat hij altijd houdbaar blijft. Maar ik zou me persoonlijk houden aan wat er aangegeven staat op de verpakking (icoontje)
                              


Ook lipsticks zijn lang houdbaar, maar houd deze wel schoon! Je houd ze immers bij je mond, en de kans dat je per ongeluk lipstick binnen krijgt is groot. Dip hem bijv. heel snel even in alcohol. Dat ontsmet heel goed. Dat is wel hygiënisch als je je lipstick met iemand gaat delen.
Gezicht Crèmes van bijv. Yves Rocher zijn niet erg lang houdbaar (6 maanden) dat komt door de natuurlijke producten die er in zitten. Maar veel andere merken gebruiken chemische ingrediënten waardoor hij langer houdbaar is.


Chemisch^


     Yves rocher^
Bodylotion is een jaar houdbaar, maar volgens mij is het niet heel erg als je hem langer bewaart.


Scrub is soms natuurlijk, en soms juist heel agressief. Natuurlijke scrubs zijn korter houdbaar, net als bij de natuurlijke maskers. Scrubs zitten vaak in redelijk kleine verpakkingen, ik denk dat je dat makkelijk op krijgt voor de maand dat hij uiterlijk verbruikt moet worden. Bij scrubs die in een pot zitten, kun je het beste met droge handen er iets uitpakken en dat dan meenemen naar de douche. Als je dat niet doet ga je waarschijnlijk met natte handen in de pot om de scrub er uit te halen. Dan komt er vocht in en dat helpt niet mee om de scrub zo lang mogelijk goed te houden.
                                 
Een natuurlijk masker is heel kort houdbaar, het liefst maar 1 dag bewaren. Als je zelf een masker maakt met bijv. yoghurt en de rest kan niet bederven, moet je de houdbaarheidsdatum van je yoghurt (uiterlijk!) aanhouden. Maak je het met andere ingrediënten die ook niet lang houdbaar zijn (yoghurt, melk, honing, fruit en groente) neem dan de uiterlijke datum van het product wat als eerst niet meer goed is. Bewaar het goed afgesloten. Chemische maskers zijn vaak een jaar houdbaar, deze koop je in tubetjes, of in zakjes voor eenmalig gebruik.
                                    

dit lijkt natuurlijk maar is wel 2 jaar houdbaar, grote kans op gemische ingrediënten.
Zonnebrand is altijd 1 jaar houdbaar, als je in de zomer dus een zonnebrand gebruikt moet die diezelfde zomer nog opgemaakt worden.
                                            


Er word gezegd dat parfum 2 jaar houdbaar is, maar ik denk dat dat niet klopt. want als jij de pafums goed bewaart kunnen ze veel langer goed blijven. het ligt ook aan de kwaliteit van de parfum denk ik. Parfum moet je op een koel(niet te warm) plekje bewaren, uit de zon, het liefst in een kast of doos, zodat er echt geen zonlicht bij kan.

                                                

Tip: als je net een product hebt gekocht waarvan je al een hebt (van die soort) kun je die beter eerst opmaken voor je die andere open maakt!
See you! Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten