dinsdag 29 november 2011

Je huidVandaag wil ik jullie een vertellen over de huid. Het zijn gewoon basic dingen die handig zijn om te weten. Ik vond het zelf erg interessant toen ik dit leerde maar anderen zullen deze biologische blogpost mischien iets minder interessant vinden.

Je huid bestaat uit 3 lagen. De opperhuid (ook wel epidermis), lederhuid(dermis) en onderhuids vet/bind weefsel(subcutis). De opperhuid bestaat uit 5 lagen. Ik behandel er 2, de hoornlaag en de kiemlaag. De hoornlaag is een dode verhoornde cellaag. Op plekken waar je huid veel eelt heeft is de hoornlaag dik. Normaal is de hoornlaag maar een dun vliesje. De hoornlaag bevat ook pigment korrels. Zij bepaalen voor een groot deel de kleur van je huid. Hoe meer die aanwezig zijn hoe donkerder je huid is.  In de kiemlaag delen cellen zich voortdurend, vervolgens  schilferen de cellen aan de bovenkant af. Dit is niet zichtbaar tenzij er sprake is van bijvoorbeeld roos.. Je opperhuid vernieuwt ongeveer elke maand. De totale opperhuid is normaal enkele tiende mm dik.In de lederhuid zitten de zenuwen, zintuigen en bloedvaatjes. De huid bestaat vooral uit bindweefselcellen, bindweefselvezels en  grondsubstantie. De opperhuid en de lederhuid liggen als het ware met elkaar verankert omdat de grenzen van de verschillende huiden erg golvend zijn. De opperhuid wordt gevoed (en afvalstoffen afgevoerd) door kleine haarvaten en lymfevaatjes aan de bovenkant (die golfjes) van de lederhuid. In de lederhuid zitten ook de talg- en zweetklieren. Talgklieren zorgen ervoor dat je huid vettig genoeg is en niet droog. Zweetklieren zijn onderdeel van een proces dat er voor zorgt dat je lichaam op goede temperatuur blijft. In de lederhuid zitten de vezels die de rekbaarheid bepalen en de trekvastheid. Dit is dus het deel van je huid wat je optimaal wilt houden om een verouderde huid te voorkomen (wat natuurlijk nooit helemaal lukt). Door de zenuwen in de lederhuid voel je ook pijn. De lederhuid is 1-3 mm dik.

De onderhuid, ook wel onderhuids vet- of bindweefsel genoemd, bestaat voornamelijk uit vetcellen. Dit gedeelte van je huid heeft geen zenuwuiteinde en je voelt het bijvoorbeeld niet als je in dat gedeelte geopereerd zou worden (als je de lederhuid verdoofd). De functie van dit gedeelte van je huid is isolatie, energie opslagplek en als "stoot kussen".
De onderhuid is verschillend van dikte. Bijvoorbeeld dun bij de huid die over de gewrichten ligt en dik bij je buik of bijvoorbeeld rug.


Er zijn 2 soorten huid:
-buitenhuid,  deze is zichtbaar dus de opperhuid met hoornlaag
-binnenhuid, deze is onzichtbaar en stuipt naar binnen, hij heeft geen hoornlaag maar slijmvlies als 'bescherming"
Je huid heeft allerlei taken. Sommige taken heb ik al genoemd maar ik wil ze toch nog even op een rij zetten.
 • Warmte regulatie: bloedvaten + zweetklieren, warmte komt uit het lichaam zodat het lichaam koelt
 • Waarnemen: zenuwen, je gebruikt je zintuigen
 • Slijtage: je hoornlaag slijt constant (als huidschilfers en eelt). De hoornlaag groeit steeds opniew vanaf de kiemlaag.
 • Beschermen:
  -tegen ziektekiemen
  buitenhuid: heeft een ondoordringbare hoornlaag. Bij wondjes dicht je huid direct door bloedstolling (door middel van bloedplaatjes)
  binnenhuid: in de slijmlaag zitten bloedvaatjes waar witte bloedvaten in zitten, die bestrijden ziekte kiemen zoals schimmels, bacteriƫn en virussen.
  -tegen UV (ultra violet) straling in het zonlicht, De pigment in de huid vangt de schadelijke stralen op. Je krijgt dan een bruine huid. Mensen met weinig pigment worden rood, en moeten zich dus zeker insmeren met zonnebrandbescherming.

hopelijk vonden jullie dit interessant! See you! Wendy

2 opmerkingen: