donderdag 22 december 2011

Huid types #1 Droge huid.

Droge huidEen poosje terug schreef ik al het een en ander over de huid. Daarin legde ik uit waaruit je huid nou bestaat. Nu wil ik je wat leggen over verschillen huidtypes. Vandaag de droge huid.

Een droge huid, klinkt best simpel. Maar helaas zit het iets ingewikkelder in elkaar.

Als je huid minder huidvetten (lipiden in de hoornlaag) heeft wordt je huid makkelijker doorlaatbaar en kan de huid je slechter beschermen. Ook zijn er kleine scheurtjes in de huidbarriĆ«re en dat zorgt voor enorm veel vochtverlies.
Stoffen die buiten in de lucht zitten kunnen dan sneller schade aanrichten waardoor er een ontsteking kan ontstaan. De slechte bescherming, als gevolg van te weinig lipiden, zorgt voor vochtverlies (de hele vochthuishouding verdwijnt) en je huid droogt vervolgens uit. Een droge huid heeft dus iets te maken met vet en vocht. Vaak denken mensen bij een droge huid aan 'te weinig vocht' of 'te weinig vet'. De oorzaak is dus het tekort aan vet met gevolg te weinig vocht. Want als je een laag vetgehalte hebt is dat de oorzaak van het vochtverlies.Kenmerken van de droge huid: Schilferig, rood, barstjes, pijnlijke kloofjes, jeuken, gevoeligheid, droogtelijntjes
Droogtelijntjes zijn lijntjes die je op je voorhoofd en onder je ogen kunt hebben als je een droge huid hebt. Zie de foto, ik heb hier echt heel erg last van.Oorzaken:
-door het weer. Vooral in de winter hebben er meer mensen last van een droge huid, dat komt door de wind, koude-en droge lucht: lage luchtvochtigheid.
-ontvetters. SLS is een voorbeeld van een stof die de huidvetten doen verdwijnen. Daarmee strip je je eigen huid als het ware van alle vetten.
-ouderdom, de stoffen ceramiden en vetzuren (zijn ook lipiden) verdwijnen dan.
-aangeboren, Dit zijn meestal de echt droge gevallen en dan kun je al snel aan eczeem denken.
-Vitamine a en b tekort. Je huid kan er niet zo goed tegen als je hier een tekort aan hebt.


Hoe ga je dit nou tegen?Je kunt dit doen door een goede creme aan te schaffen. Ik ben absoluut niet voor vaseline ook al wordt dit vaak wel aangeraden. Je zou dit wel een keer kunnen gebruiken als bescherming maar zeker niet voor een lange periode. Wat ik zelf erg fijn vind is een olie, een natuurlijke. Je kunt bijvoorbeeld Shea butter, cocosnoot olie of olijf olie gebruiken. Je huid neemt deze dingen namelijk echt op in de huid in tegenstelling tot veel gezichtscremes. Belangrijk is wel dat je huid de stoffen ook echt kan opnemen. Je moet dus consequent 2x per dag je gezicht reinigen. Het liefst niet met water en anders met lauw water maar zeker niet warm/heet. Dat zorgt voor nog meer vochtverlies. Ik vind een reinigingsmelk persoonlijk erg fijn. De reinigingsmelk verwijder je vervolgens weer met een tonic. Ik vind de tonic van S.P.A. echt een aanrader. Dit is echt een basis voor de olie want anders zal je huid hier echt niets aan hebben. Pas wel op dat je niet teveel gebruikt. Gebruik liever telkens een beetje en maseer dit in je gezicht. Zo wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en neemt je huid de stoffen beter op. Als je toch liever een creme koopt, koop dan niet de goedkoopste die je kunt vinden want die creme zal waarschijnlijk niets voor je huid doen. Je huid heeft echt baat bij een goede creme. Het liefst met lipide als hoofd ingrediƫnt of als 2de op de lijst. Helaas heb ik hier geen voorbeeld van. Bescherm je huid goed met UV filters want zonneschade kan een droge huid er helemaal niet bij hebben. Sommige producten (vooral poeders) maken je huid nog droger en dat ziet er gewoon lelijk uit op een geven moment. Pas daar dus mee op.


See you!Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten