zaterdag 31 december 2011

Huidtypes#2 Vette huid


De vette huid, misschien wel de meest vervelende huidtype van allemaal. Er gaan nogal wat verhalen de rondd of wat je nou wel en niet moet doen. Ik wil vandaag wat meer over de vette huid vertellen, en welke problemen daarbij komen kijken. Bijvoorbeeld acne en hoe dat ontstaat.


Een vette huid is een huid die overmatig veel talg produceert. De huid ziet er olie achtig uit, dat komt door die talg in combinatie met zweet en lipiden. "
Maar wat is talg dan? Talg wordt reproduceert in de talgklieren en heeft als taak de huid te beschermen tegen uitdroging, bacteriën en schimmels. De talg is een vettige substantie die bestaat uit vrije vetzuren, cholesterol, cholesterolesters en glyceriden.
Sommige plekken op de huid hebben geen talgklieren, bijvoorbeeld de handpalmen en voetzolen. Er zijn ook plekken waar ze veel meer zitten, bijvoorbeeld op je voorhoofd, slapen, kin, borst en deel van de rug. Daar is de huid dus vetter.

De talgproductie heeft met verschillende dingen te maken. Het kan beïnvloed worden door erfelijkheid, hormonen, stress, huidproducten, cosmetica en de leefomgevin.  Ik denk dat het aardig bekend is dat veel pubers last hebben van acne. Dat komt dus door hormonen. Bij de meeste mensen met een vette huid komt dat door erfelijkheid. Het is overigens niet waar dat je van chocola puistjes krijgt. Wat wel zo is, is dat mensen er een soort van allergische reactie/gevoeligheid door krijgen die zich uit in overtollig acne.
Maar ook huidproducten en cosmetics kunnen voor een vette huid zorgen. En dan bedoel ik niet het vetige laagje die op je huid blijft liggen, want dan is je huid in feite niet verandert. Stel dat je vaseline op je gezicht smeert, alle poriën raken dan verstopt, het gevolg kun je een eindje hieronder lezen. Net als andere producten en cosmetics met oliën verstoppen die de poriën en kan dus een aanleiding zijn voor de vettehuid. Vooral wat goedkopere huidverzorging heeft vaak goedkope ingrediënten die weinig tot niets voor je huid kunnen doen. Er zijn veel mensen bij wie de huid heel erg opknapt als ze stoppen met die verzorging.De fout die veel mensen maken bij een vette huid is dat ze hele strippen reinigings producten gebruiken. Je huid wordt hier alleen maar droog van en je lost het probleem niet op. Er wordt zelfs gezegd dat je daardoor de talg productie alleen maar stimuleert, maar volgens een dermatoloog is dat een fabeltje. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat je huid er heel erg van in de war raakt, als je talgkliertjes zoveel talg aan maakt en dan wordt opeens al het talg weg gehaalt waardoor er alsnog talg wordt geproduceerd. Je huid heeft immers wel iets talg nodig.

En Acne? Ja er zit zeker een verband tussen een vette huid en acne. Acne is een echte vorm van een huidziekte. Gelukkig is hij redelijk makkelijk te bestrijden. Wat er gebeurt bij een puistje is als volgt: Als je teveel talg aan maakt, gaat zich dat ophopen waardoor de porie "het proortje"verstopt raakt. Dan ontstaat er een mee-eeter. Het poortje van de porie wordt alleen maar smaller omdat de huid rond de porie iets dikker wordt. Alles gaat dus nog verstopter zitten. Bacteriën kunnen niet weg en er ontstaat een ontsteking, met als gevolg een puistje.


En wat moet je er nou tegen doen?
-Als eerst zou je naar een huisarts of dermatoloog kunnen gaan. Deze kan je medicijnen geven waardoor het verdwijnt binnen een paar maanden
-Zelf kun je thuis ook aan de gang gaan met goed reinigen. Dat houd in dat je dat 2x per dag doet. Belangrijk is dat ze zachte reinigers gebruikt en olievrije reinigers. Ook als je geen make-up draagt
-Acne gaat helaas niet weg door puistjes uit te drukken, dat verergert het alleen maar. Er zijn dan gewoon teveel puistjes die je moet doen en dat zou alles er alleen maar erger uit late zien.

See you en alvast een gelukkig nieuwjaar! Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten