vrijdag 27 januari 2012

kruidenmelanges maken


Weet je nog dat ik een herbal infusion maakte voor mijn haar? Met die kruiden kun je natuurlijk ook thee maken! Pepermunt thee, melisse thee of kamille het kan allemaal! Ik laat jullie zien hoe je het maakt, en met welke kruiden en verhoudingen.Het is eigenlijk gewoon een kwestie van kruiden bij elkaar gooien. Belangrijk is wel welke combinatie je neemt, maar daar zo meer over. Wij hebben een thee pot speciaal bedoelt voor losse kruiden thee. Je kunt ook zo'n knijpdingetje met een bolletje gebruiken en desnoods los in je kopje en het er dan uitzeven.
Zoals je ziet gaan de kleine kruiden door de gaatjes dus die komen wel in het water terecht. Dit is niet erg, meestal zakken ze in je kopje toch naar de bodem. Als je water bij de kruiden doet, moet dat minimaal 10 minimaal trekken met de deksel op de pot. Ik heb de volgende kruiden gebruikt in de volgende verhouding:
brandnetel 2theelepels
kamille 3theelepels
goudsbloem 2theelepels
salieblad 2theelepels

lavendel 0,5 theelepel
De kruiden kun je niet zonder limiet gebruiken. Zo zijn er kruiden die zwangere vrouwen niet mogen of kruiden die schadelijk zijn als je er elke dag een kopje van drinkt. Hieronder een aantal kruiden beschreven. Officieel zijn dit kruidenmelanges.

Brandnetel thee: Brandnetel is bloedzuiverend en helpt bij een goede vochthuishouding. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed en is ook goed voor de blaas. Daarnaast goede bron van vitamine A en C en bevat ijzer, kiezelzuur en magnesium. Ook befaamd om haar weldadige werking op de gewrichten

Kamille thee: Kamille is rustgevend en ondersteunt een goede spijsvertering en wordt vaak gebruikt voor mondspoelingen. Ook ondersteunt het een goede darmwerking.
Is geschikt voor dampbaden, als u verkouden bent of een voorhoofdsholte ontsteking heeft.


Salie thee: Salie ondersteunt het vrouwelijk evenwicht (bij overgangsverschijnselen) en zorgt voor een natuurlijke zweetafscheiding. Desinfecterende werking in de mond en geschikt bij mondslijmvliesontstekingen, keelontstekingen en tandvleesontstekingen / bloedend tandvlees. Werkt op een zieke lever, herstelt lever en maag na een uitgebreide avond. In ons land werd salie meegekookt in de melk. Deze saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen.

Pepermunt thee (Mentha x piperita): Stilt kramp gevoelens en bevordert de spijsvertering en verdrijft darmgassen. Overmatig gebruik kan de slijmvliezen irriteren. De thee mag niet te vaak gedronken worden omdat dat op den duur nierklachten kan veroorzaken.

Goudsbloem thee: Wordt o.a. gebruikt bij tandvleesbloedingen, werkt desinfecterend en heelt kleine wondjes. Helpt ook bij dikke darmontstekingen en heeft een bloedzuiverende werking. Goudsbloem heeft dezelfde werking als Arnica, maar is minder allergisch. Het is een geliefd middel voor zijn antiseptische, ontstekingremmende en wondhelende werking.

Rooibos thee: Rooibos thee bevat veel anti-oxidanten die ‘vrije radicalen’ binden.Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan tijdens het verouderingsproces en stoffen zoals alcohol, medicijnen en milieuverontreiniging.

Kaneel thee: Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en cholestrol niveau.   Een stof in kaneel verbetert de werking van insulinereceptoren in vet- en spiercellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maryland Human Nutrition Center, een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens de onderzoekers helpt kaneel om een overschot aan glucose in het bloed te verminderen. Te lang rondlopen met zo'n overschot is schadelijk voor de nieren en leidt tot vermoeidheid, een verminderd gezichtvermogen en hartaanvallen.
bron 


De melange bestaat eigenlijk uit 4 lagen. Het hoofdmiddel dat je kiest voor de werking. Het nevenmiddel voor een toevoegende werking aan het hoofdmiddel .Daarna komt het smaak middel, vooral bedoelt om de thee een lekkere smaak te geven. En dan heb je nog de mooie kruiden die dus eigenlijk alleen voor de sier zijn. Behalve kruiden kun je nog veel meer toevoegen. Denk aan gedroogde appelstukjes, mandarijnen schil, Cranberries, het kan allemaal. Doe voorzichting met de kruiden zouthout en rozemarijn. Belangrijk is ook om van thee te wisselen. Het is niet goed om elke dag maar brandnetel thee te drinken bijvoorbeeld. Ga lekker experimenteren met verschillende mengsel, en begin bij kleine mixjes.

See you! Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten