zaterdag 21 januari 2012

Paraffine

Paraffine AKA Vaseline, al een aantal keer heb ik op mijn blog genoemt dat ik dit spul echt haat. Maar waarom heb ik zo'n hekel aan dit ingrediënt?Vaseline heeft erg veel namen. Hieronder wordt het genoemt met de namen Vaseline, minerale olie, aardolie en paraffine. 

Wat doet paraffine met de huid?
Minerale olie/aardolie zorgt ervoor dat onze huid niet meer kan ademen. De olie verstopt onze poriën namelijk. Dat ademen van de huid is heel belangrijk voor het ontgiften van ons lichaam. Dat gebeurt namelijk voor een kwart door onze huid. Minerale olie/aardolie is schadelijk, ze worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine industrie. Zoals ik al zei verstikken ze je poriën, maar er kan ook geen zuurstof meer bij je huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd (het ‘Occlusion effect’). Hierdoor ontstaat er kans op acne, kloofjes, rimpels en vroegtijdige veroudering van je huid omdat het de huidfunctie en cel ontwikkeling vertraagt.

En wat is paraffine verslaving dan? 

Je kunt een paraffine verslaving krijgen als je elke dag een bepaald product gebruikt met minerale olie er in of als hoofd ingrediënt. Je huid is raakt gewent dat hij al vettig is, omdat je telkens met zo'n vette paraffine crème o.i.d. smeert. Op het moment dat je stopt met het gebruik van producten waarvan paraffine het hoofdbestanddeel is, maakt je huid zelf geen huidvetten meer aan en gaat je huid droog en onprettig aanvoelen.


Een goed voorbeeld van een paraffine verslaving?
Een goed voorbeeld is lippenbalsem, je smeert dat op omdat je droge lippen hebt. Ik zei net dat je huid geen huidvetten meer aanmaakt door paraffine. De huid is al vettig genoeg. Als je huid geen vet meer aanmaakt maar het wil dat nog wel blijf je dus maar smeren anders krijg je een trekkerig en droog gevoel. Je wilt dus weer lippenbalsem opdoen. De meeste lippenbalsems zorgen voor een laagje op je huid waardoor de eigen huidfuncties verstoord raken. Je lippen worden gewoon verwent. Met vaseline insmeren moet je dus al helemaal niet doen, want dat is nog erger. Dat is pure paraffine. Dit moet je dus ontwijken: Mineral oil, Petrolatum (vaseline), Paraffinum, Cera microcristalina, microcritalline wax, Ozokerit, Ceresin.
Ken je dat gevoel dat je maar lippenbalsem moet blijven smeren? Dan heb je waarschijnlijk dus die lippenbalsem verslaving. Als je stopt met het gebruiken van lippenbalsems zullen je lippen waarschijnlijk een poos droog voelen en er op reageren, want opeens moet het zelf weer vetten aanmaken.
 
 Wat doe je er tegen?
Om van paraffineverslaving af te komen moet de huid herstellen (minstens een maand!) en wennen aan een natuurlijke verzorging. Soms kan het zelfs maanden duren. Wat betreft de lippenbalsem, je kunt altijd olijf olie, boter, sheabutter, kokosnoot olie of iets dergelijks gebruiken als verzachting voor je lippen. Ik heb zelf ook een DIY gemaakt voor een natuurlijke lippenbalsem, daar krijg je dus geen verslaving van!

Zijn er uitzonderingen?
Er is 1 uitzondering, als je huisarts zegt dat je vaseline moet gaan gebruiken of je een crème geeft waar het in zit. Dit is waarschijnlijk om de huid af te sluiten en zo infecties tegen te gaan.

See you! Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten