vrijdag 17 februari 2012

1 liter zeep maken

Natuurlijk kun je elke keer maar weer veel uitgeven aan flessen met douchegel, maar wat nou als het goedkoper kan? Ik laat je vandaag zien hoe je zelf van een blok zeep 1 liter vloeibare zeep kunt maken.

Dit heb je nodig: een lepel, een mes, een snijplank, een keukenweegschaal, een pan, een staafmixer, pure vloeibare glycerine, 1 liter water, een lege flacon, een lege literfles en een stuk zeep. Dat stuk zeep kan van elk merk zijn, alleen de hele "creamy" zepen zoals de zeep van Dove worden afgeraden want daar werkt het niet mee. Het stuk zeep kan dus zo goedkoop zijn als je zelf wilt maar ook van een normale prijs zoals een lush zeep (5 euro voor 100 gram). De Glycerine kun je bij de DA kopen, 1 flesje kost 3 euro. Met dit flesje kun je echt nog heel lang vooruit, zie dat dus maar als een eenmalige investering.Stap1: Weeg 100 gram  zeep af en snij eventueel wat je teveel hebt af. Omdat je 1 liter wilt maken moet je 100 gram gebruiken. De verhouding is dus: 1/10 zeep, 9/10 water.


Stap2: Snij de 100 gram zeep in stukjes. Mijn zeep ging er een beetje korrelig uitzien. Ik heb gemerkt dat het het beste is om de stukjes zo klein mogelijk te maken.
Stap3: Giet nu het water in de pan

Stap4: doe de stukjes zeep in het water


Stap4: Doe hier 1 eetlepel glycerine bij


Stap6: zet nu het vuur aan op een laag pitje en roer af en toe, het hoeft niet te koken, ga net zolang door totdat alle stukjes verdwenen zijn.

Stap7: nu moet je het vuur uitzetten en dit 24 uur laten staan.

Stap8: Als er ongeveer 24 uur voorbij is zie je dat het dik is geworden. Het is niet zo dik als een blok zeep maar ook nog niet zo vloeibaar als vloeibare zeep. Zie de foto voor hoe de structuur er ongeveer uit moet zien

Stap9: Mix de zeep nu met een staaf mixer en tada, je zeep!


Stap10: mijn zeep is niet heel vloeibaar geworden dus heb ik het via een trechter het in de flacon gekregen door telkens met een lepel iets naar binnen te duwen. Handiger is misschien om het in een plastic spuitzak te scheppen en het daarmee erin te spuiten.


Stap11: Dat wat je over hebt kun je in een lege literfles doen. Dit kun je heellang bewaren en gebruik je om de flacon telkens weer bij te vullen.
Ik heb dit idee trouwens gekregen van Mascha maar het leek me leuk om het zelf te doen en dit ook met jullie te delen.

 See you!Wendy

5 opmerkingen:

 1. dat heb je van mascha afgepikt (beautygloss.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet afgepikt hoor. Mascha vindt het juist alleen maar leuk als we haar leuke ideetjes overnemen. Het leek me leuk om te doen en om het ook met jullie te delen. Zoals je ziet heb ik het er ook gewoon bij gemeld met een link naar haar blog, dat zal ze alleen maar fijn vinden;)

   Verwijderen
 2. lekker origineel zeg.
  Je kan zelf je dingen toch ook wel verzinnen ook al zet je de blog erbij ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jemig, als je het niet leuk vind, ga dan meteen weg, ipv lopen zeuren om niks. als je het zo goed weet, ga dan zelf een blog beginnen wedden dat je niet verder komt dan een halve artikel? en trouwens het is toch ook leuk voor Mascha om te zien dat anderen ideetjes van haar opdoen.

   Verwijderen
 3. jij hebt toch geen blog dus wat zeur je nou, kritiek geven mag maar dat betekent niet dat je iemand meteen moet afzeiken

  BeantwoordenVerwijderen